„Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii”

Prefectul judetului Calarasi, George Iacob, a participat la intalnirea desfasurata miercuri,  14 februarie 2018, la Calarasi, actiune in cadrul proiectului „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii”, organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi. Proiectul a fost depus şi a obţinut finanţare din partea Comisiei Europene – Biroul European Anti-Fraudă (OLAF) prin Programul Hercule III  (2014-2020) – componenta Instruire în domeniul combaterii fraudei.

Instituţia beneficiară şi coordonatoare a proiectului este Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi. Valoarea totală a proiectului este 120.902,28 euro, din care fonduri europene nerambursabile 96.721,82 euro (80% din valoarea totală). Parteneriatul proiectului este constituit la nivel naţional din 2 inspectorate judeţene de poliţie respectiv, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău şi Dolj, iar la nivel internaţional din 3 instituţii poliţieneşti, respectiv: Poliţia Voievodală Olsztyn – Polonia, Direcţia Regională de Poliţie Silistra –  Bulgaria şi Direcţia nr. 3 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii (Investigare fraude economice) al Inspectoratului General al Poliţiei – Republica Moldova. Acesta îşi propune să contribuie la protejarea intereselor financiare ale UE prin sporirea şi întărirea eficienţei activităţilor de prevenire, investigare şi combatere întreprinse de către structuri de poliţie din România, Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova în ceea ce priveşte neregulile de natură frauduloasă din domeniul alocării şi utilizării fondurilor comunitare în agricultură, respectiv a subvenţiilor în agricultură.

Obiectivul general al proiectului este realizarea schimbului de experienţă şi bune practici între personalul autorităţilor de aplicare a legii de la nivel naţional şi internaţional, precum şi diseminarea de cunoştinţe relevante privind măsuri, metode şi instrumente utilizate în prevenirea, investigarea şi combaterea fraudei, în special a activităţilor frauduloase săvârşite în domeniul subvenţiilor în agricultură.