MESAJUL PREFECTULUI CU PRILEJUL ANIVERSARII UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Dragi și stimați călărășeni!
Anul 2018 este unul absolut special pentru toți românii. El începe cu aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, decisă la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească, și va culmina cu sărbătoarea Centenarului Marii Uniri din 1918.
La scară istorică, întregirea neamului românesc între aceleași hotare, pare un proces destul de rapid, desfășurat în doar 59 de ani. În fapt, însă, vorbim despre încununarea unui efort de durată, început încă din Evul Mediu. Chiar și în epoca modernă, la Unirea Principatelor s-a ajuns abia după proclamarea unei uniuni vamale între Moldova și Țara Românească, în anul 1848. Apoi, a fost nevoie de etapa Adunărilor ad-hoc din 1857, care a dus la acceptul uniunii formale a principatelor, dar cu guverne diferite, prin Convenția de la Paris din 1858. La rândul său, Alexandru Ioan Cuza, ales în 1859 ca unic domnitor al Moldovei și Țării Românești, a reușit doar în anul 1862 unificarea de facto, guvernamentală și parlamentară, a noului stat. Acesta se va numi România începând abia din anul 1866. N-a fost deloc ușor!
Onorată asistență,
Sărbătoarea de astăzi și cea pe care o anticipăm, în decembrie, sunt două dovezi extraordinar de puternice care conduc spre constatarea că, fără unitate, poporul român n-a putut realiza nimic din aspirațiile sale. Toate marile momente noastre de înălțare și de împlinire sunt cele în care am putut să fim uniți. În calitate de reprezentant al Guvernului în Județul Călărași, doresc să subliniez această idee. În România este loc pentru toți, patria are nevoie de toți, iar noi, fiecare cu priceperile și puterile sale, avem nevoie de toți ceilalți. Să fim uniți și nimic nu ne va putea sta în cale!
Trăiască Unirea! Trăiască România!

George IACOB
Prefectul judeţului Călăraşi