29 iulie – Ziua Imnului Național

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a participat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Imnului Național.

„Pe 29 iulie, sărbătorim, ca în fiecare an, «Ziua Imnului Național», simbol național puternic care ne insuflă sentimentul mândriei de a fi români și ne responsabilizează să dăm dovadă de onoare și demnitate.

«Deșteaptă-te române», un imn cu o istorie zbuciumată, ne reflectă trecutul dar și prezentul, lupta continuă pentru independență și libertate, dar și minunatele tradiții românești. Este un suflu de bucurie și biruință, folosit să marcheze victoriile dar și să aline pierderile acestui popor greu încercat.  Începând cu  Revoluția de la 1848, imnul național a fost declarația mobilizatoare a națiunii române. Am vrut să ne trezim, să fim liberi, să fim recunoscuți la nivel european și mondial, păstrându-ne însă caracterul național. Versurile imnului transpun fonic eforturile românilor și nu putem să fim impasibili atunci când auzim aceste strofe. A fost un regim, de tristă și dureroasă amintire, care a interzis cu desăvârșire aceste versuri, un poem, un semn al creativității românești. A fost șoptit prin închisorile comuniste, a fost folosit ca o rugăciune prin praful  de la Canal, este scrijelit ici-colo, prin colțuri de temniță și file de caiet clandestin. S-a auzit, din nou, în 1989, la unison, devenind cântecul eliberării și al iminentei democrații.

O jumătate de secol au așteptat aceste note.

O jumătate de secol a așteptat acest popor. Să fim conștienți că Adevărul învinge întotdeauna, în cele din urmă. Iar Imnul Național este dovada concretă a acestui fapt.

La mulți ani Imnului Național al României!

La Mulți ani, România!”