Membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor al județului Călărași s-au reunit în ședință extraordinară joi, 01 august 2024, prin ordin al prefectului județului Călărași, Valentin Deculescu, pentru a aproba, prin Hotărârea nr.12/01.08.2024, PLANUL CADRU cu privire la măsurile pentru prevenirea apariției și evoluției Pestei Micilor Rumegătoare pe teritoriul județului Călărași (PRM) .
Planul a fost propus spre aprobare având în vedere noul context epidemiologic național impus de confirmarea, în data de 19.07.2024, a Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) în România, concluziile preliminare ale primelor anchete epidemiologice, impactul economic major al acestei boli, importanța epidemiologică a implementării unor măsuri radicale de la debutul bolii pe teritoriul național și suprapunerea situației descrise peste creșterea specific sezonieră a numărului de focare de Pestă Porcină Africană(PPA), importanța majoră a menținerii piețelor de export pentru ovine și caprine vii, precum și reducerea la minim a impactului negativ generat de această boală, atât în plan economic, cât și asupra aspectelor de mediu și având în vedere dispozițiile tehnice transmise prin nota de serviciu ANSVSA nr. 9320/26475/29.07.2024.
Scopul acestui plan este de a stabili atribuțiile factorilor de decizie, respectiv autorități și instituții publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul pestei micilor rumegătoare, în scopul detectării timpurii a virusului pestei micilor rumegătoare.
Eventuala introducere a bolii pe teritoriul județului Călărași ar avea consecinţe majore asupra economiei, prin cheltuielile enorme pe care le presupun costurile de eradicare şi prin restricţiile impuse comerţului şi exportului de ovine / caprine vii şi produse şi subproduse provenite de la acestea.
Riscul devine crescut în cazul introducerii virusului, având în vedere densitatea mare de rumegătoare mici la nivelul județului Călărași reprezentată de 17 exploatații comerciale cu un efectiv total de cca.17.000 capete ovine / caprine și creșterea în sistem extensiv într-un număr de peste 2100 de exploatații nonprofesionale a unui număr de cca 145.000 capete ovine / caprine. Riscul poate crește exponenţial la apariţia de evenimente epidemiologice în județele limitrofe județului Călărași.
„Este extrem de important să fim foarte atenți. Acestea sunt măsurile pe care le luăm preventiv. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine peste această situație, să nu avem îmbolnăviri“, a afirmat prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, la final ședinței de CLCB.