Alocuțiunea domnului subprefect Nicolae Dumitru susținută cu ocazia deschiderii noului an școlar:

„Distinşi dascăli, iubiţi elevi, dragi părinţi, onorată asistență

După o lungă perioadă de provocări, ne aflăm astăzi la începutul unui nou an școlar, cu o semnificație deosebita pentru cei care îi trec pragul. Bucuria, entuziasmul și fascinația elevilor au făcut din nou școala să vibreze, la fel cum se întâmplă încă din anul 1882.

Școala gimnazială Carol I a fost, încă de la înființare, un formator de oameni responsabili și educați pe care societatea s-a putut baza cu încredere.

Sper că această perioadă frumoasă din viața voastră să vă lase moștenire, nu doar multe cunoștințe care vă vor ajuta pe întreg parcursul vieții, ci și amintiri care să vă lege într-o frumoasă prietenie dincolo de această etapă.

Regele Carol I a fost un reformator al sistemului de învățământ, deoarece a considerat că școala este cea mai importantă instituție a unui stat sănătos.

Dascălii, împreună cu părinții, sunt cei care sădesc sămânța din care cresc caracterul și principiile puternice ale următoarei generații.

Această mentalitate a regelui Carol, a fost preluată de nepotul său, Regele Ferdinand I al României, care a unit regiunile românești sub un singur steag și care a spus următorul lucru:

„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.

Uitându-mă în jur, îmi dau seama că acest spirit este viu, nu a fost afectat de evenimentele recente, ba chiar este mai puternic, alimentându-se din altruismul profesorilor, încrederea părinților și entuziasmul elevilor.

Școala este a doua casă, în care va petreceți mult timp pentru scopul nobil de a înzestra țara noastră, și chiar întreaga lume, cu valori umane.

Oameni competenți, liberi și încrezători, care vor purta întotdeauna alături de ei, imaginea dascălilor care i-au încurajat, i-au învățat și i-au înțeles.

Ca într-o familie, trebuie sa existe răbdare, înțelegere si respect reciproc, iar rezultatele vor rămâne la un nivel înalt.

Sunt și voi fi întotdeauna alături de dumneavoastră, de cadrele didactice, părinții și elevii care muncesc pentru a duce școala românească pe cele mai înalte culmi.

Vă doresc multa sănatate și spor în activitatea dumneavoastră!”

Nicolae DUMITRU, subprefectul județului Călărași