Alocuțiunea Prefectului Județului Călărași cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției de la 1989 și a Libertăţii

Doresc să încep această alocuțiune cu următoarele cifre: 1142; 3138; 49; 463.

1142 de morți și 3.138 de răniți este bilanțul victimelor din timpul evenimentelor din decembrie 1989.

49 de morți și 463 de răniți au fost doar în noaptea de 21 spre 22 decembrie.

Un carnagiu oribil.

Să ne amintim deci de cei care au stat în fața tancurilor, în bătaia puștii, de cei care au suferit și au fost torturați pentru ca noi să fim astăzi aici, liberi.

Să ne amintim de cei care ne-au scos din regimul totalitar comunist al opresiunii, al  terorii şi al crimei, plătind prețul acestei libertăți cu propriul sânge și propria durere.

22 Decembrie este Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, pentru că, în urmă cu 32 de ani, românii au ieșit în stradă și au strigat într-o singură voce: ’’Libertate!’’ și pentru că sute de mii de oameni s-au ridicat împotriva regimului comunist.

În calitatea mea de Prefect, doresc să transmit sincere sentimente de compasiune pentru familiile care, în decembrie 1989, au suferit pierderi de neînlocuit, având încă răni deschise în memorie și suflet.

Aceste răni deschise nu sunt vindecate nici astăzi, pentru că, la mai bine de 32 de ani de atunci, încă nu au fost găsiți vinovații pentru aceste crime împotriva poporului român!

Să fim oare condamnați la amnezie?

Să fim oare epigonii celor care au strigat, în urmă cu 32 de ani, că nu mai vor să trăiască sub jugul tiraniei comuniste?

Îmi doresc, din tot sufletul, să nu fie așa.

Îmi doresc ca jertfa lor să nu fi fost în van și să conștientizăm deplinătatea sacrificiilor și eforturilor făcute de cei care au permis dezvoltarea unei Românii democratice, o Românie integrată în Uniunea Europeană și membră NATO, o Românie a viitorului.

Nu vom uita să ne onorăm eroii și să ne plecăm frunțile în semn de respect și omagiu pentru cei care astăzi ne sunt modele de abnegație și  curaj, înfruntând într-un continuu act principial de bravură un sistem totalitar și opresiv, distrugător de vieți și conștiințe.

Glorie eternă eroilor Revoluției!

Victoria lor este și victoria noastră!

 

PREFECT,

Valentin BARBU