Onorată asistență,
’’O națiune care nu își onorează eroii, nu va mai avea eroi pe care să îi onoreze’’, spunea Churchill într-unul dintre cele mai înflăcărate și mobilizatoare discursuri rostite vreodată.
Ce este eroul dacă nu un om simplu care a descoperit măreția în a acționa, fără a se gândi la propria persoană, pentru a îndeplini principiile libertății și a salva viața celorlalți?
Veteranii de război sunt memoriile vii ale unor timpuri când oamenii simpli au fost puși la încercare și au triumfat. Au pus jertfa de sine înaintea instinctului de conservare. Onoarea înaintea supraviețuirii.
Respectând adevărul istoric, trebuie să spunem că recunoaşterea acestei calităţi, aceea de veteran de război, nu a venit de la sine, ci în urma demersurilor unor bărbaţi curajoşi, foşti combatanţi pe redutele de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan sau Vidin.
Ziua de 29 aprilie ar trebui să fie un reper în calendarul fiecărui român, fiind ziua în care ne omagiem veteranii de război. Este un moment înălţător, un moment în care gândul nostru plin de recunoştinţă trebuie să ajungă la ei, cei care ne sunt încă alături, cu demnitate şi cu simţul datoriei împlinite. Cu pioşenie ne înclinăm în faţa celor care şi-au adus sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză – apărarea ţării.
Avem datoria faţă de ei, adevăraţi eroi ai neamului românesc, să păstrăm integritatea şi libertatea acestei naţiuni, destul de încercată de-a lungul timpului, mai ales acum, când avem un conflict sângeros la granițele țării.
Generaţiile prezente şi viitoare au obligaţia de a-şi onora veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi.
Doresc să închei cu următoarele cifre, care să prezinte, măcar parțial, sacrificiul extraordinar al acestor oameni simpli care au ales să înfăptuiască istoria:
– În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit aproximativ 10.000 de ostaşi;
– În Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, au murit peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), iar luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile;
– În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 985.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 520.000 de militari decedaţi, România fiind astfel pe locul 7 în lista cu țările care au pierdut militari pe câmpul de luptă, cifră raportată la numărul de locuitori;
– În 2022, mai sunt în viaţă aproximativ 2000 de veterani de război supraviețuitori ai celui de – Al Doilea Război Mondial.
Onoare și cinste veteranilor de război!
Glorie veșnică eroilor României!
Prefectului Județului Călărași
Valentin BARBU