COMUNICAT DE PRESĂ: 15 SEPTEMBRIE 2018 – Let’s Do It, Călăraşi

-Mişcarea „Let’s Do It, România!” anunţă recrutarea de voluntari pentru echipa de organizare  a Zilei de Curăţenie Naţională, eveniment ajuns la a VI-a ediţie, care urmează a se desfăşura în 15 septembrie 2018.

– Instituţia Prefectului – judeţul Călăraşi susține ambiţioasă mişcare civică de ecologizare a județului Călărași

-Care doresc să se alăture voluntarilor deja înscrişi se pot adresa coordonatorului judeţean la adresa de e-mail: egreta_calarasi@yahoo.com

 

„150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional – World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune ‘Let’s Do It!’ în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deşeurile. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10,00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a “produce o schimbare reală de comportament„, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES de Let’s Do It, România!.

Echipa Let’s Do It, România recrutează voluntari pentru organizare atât pentru echipa centrală de la Bucureşti, cât şi pentru echipele locale din fiecare judeţ. Sunt căutaţi voluntari în domenii precum comunicare, IT, HR, fundraising, logistică, organizator de evenimente sau relaţia cu autorităţile publice. În acest moment, reţeaua naţională numără peste 100 de membri. Toţi cei interesaţi pot aplica pe site-ul letsdoitromania.ro la secţiunea „Hai în echipă!”.

„Cartarea sau identificarea mormanelor de deşeuri va fi realizată cu ajutorul aplicaţiei de mobil World Cleanup. Aplicaţia a fost dezvoltată plecând de la modelul anterior creat în România în anul 2015 şi poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cartarea a avut loc în perioada 15 mai – 31 august 2018, iar voluntarii au putut participa la evenimentele de cartare comunicate prin pagina de Facebook Let’s Do It, Romania! sau individual, ori de câte ori au descoperit sau descoperă o zonă cu deşeuri. Toate zonele cu deşeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deşeuri dezvoltată la scală internaţională. Aceasta cuprinde informaţii despre loc, tipuri, originea deşeurilor pentru analiză şi pentru a arăta progresul realizat”, a menţionat aceeaşi sursă.

Mişcarea Let’s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională Let’s Do It World! încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curăţenie Naţională în 2018.
Parteneri instituţionali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Educaţiei Naţionale, iar la nivel de judeţ sunt deconcentratele acestora. Parteneri nonguvernamentali: AIESEC, ANOSR, CNE, CTR, Cercetaşii României, Federaţia VOLUM, Grup PONT, JCI, UOSMR, FDSC.

La nivel local- Instituţia Prefectului – judeţul Călăraşi, Consiliul Judeţean Călăraşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului, ROMSILVA, Apele Române, Garda de Mediu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Călăraşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi.

Pentru toţi cei care doresc să se alăture voluntarilor deja înscrişi se pot adresa coordonatorului judeţean la adresa de e-mail: egreta_calarasi@yahoo.com.

Vă aşteptăm pentru că împreună suntem mai eficienţi şi mai puternici în lupta împotriva deşeurilor!