Comunicat de presă privind problema digului de apărare din zona localității Borcea

O situație specială a fost adusă la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de urgență Călărași. Potrivit unui raport întocmit de Sistemul de Gospodărire al Apelor Călărași în cadrul digului de apărare împotriva inundațiilor al incintei Borcea de Sus, linia de apărare din zona BAITAL (UAT Borcea) este afectată pe o lungime de 800 ml, din care critic pe o lungime de 200 m.

Construit în 1965, digul de apărare din zona Borcea a fost consolidat de mai multe ori, în 1998 a fost relocat provizoriu, iar în 2020 s-a efectuat o nouă relocare. De atunci și până în prezent, datorită formei concave a malului, a curenților puternici din albie și a fluctuațiilor nivelului Brațului Borcea, în zona eroziunii de mal, de la Km 48+000 – 49+500, din incinta îndiguită Borcea de Sus, s-a format o insulă ce dirijează curenții de apă spre dig, fapt ce a dus la mărirea eroziunii și la prăbușirea parțială a terasamentului de pe taluzul exterior al digului.

La începutul acestei luni, conform procesului verbal de constatare, încheiat de reprezentanții SGA Călărași, Prefectura Călărași și UAT Borcea, s-a identificat 200 ml de eroziune activă care a dus la erodarea zonei dig-mal și care acționează și în prezent, fiind constate fisuri în coronamentul digului, amonte și aval de concavitățile deja create.

În cazul unei cote crescute a Dunării și a Brațului Borcea există pericolul de prăbușire a digului, fapt ce ar afecta 27 km rețea electrică, rambleu de cale-ferată, obiective agro-industriale, 9 stații de pompare-desecare, o parte din tronsonul de autostradă A2 (Fetești – Cernavodă) și aproximativ 28.000 ha de teren agricol.

În cadrul ședinței CJSU din data de 19 iunie 2024 a fost constatată situația de urgență produsă de eroziunea dig mal Borcea, zona Baital, km 48,000 – 49+500 și s-a aprobat efectuarea, în regim de urgență, de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi a lucrărilor necesare pentru întărirea liniei de apărare în zona Baital, dig mal drept brațul Borcea pe o lungime de aproximativ 1100 de m.

Cu maximă prioritate, Administrația Bazială de Apă Buzău-Ialomița – SGA Călărași va demara, cât mai curând posibil, începerea lucrărilor de relocare a liniei de apărare spre interiorul incintei prin construirea unui nou dig.

Prefectul Valentin Deculescu a dispus instituțiilor abilitate verificarea zilnică a situației și monitorizarea zonei afectate până la terminarea lucrărilor de consolidarea digului de apărare și înlăturarea oricărui pericol.