Mesajul prefectului județului Călărași, Valentin BARBU, de Ziua Eroilor

Domnule primar, preacucernici părinți, stimată asistență,

„Din trupurile îngropate aici va crește iarbă, flori și copaci și noi vom fi în toate și asta este eternitatea.“ îi scria, de pe Frontul de Est, un soldat necunoscut, mamei lui. Era 1944. Milioane de vieți au fost curmate prematur în forja nemiloasă a războaielor și alte milioane de vieți au trebuit să păstreze cicatricile oribile ale luptelor purtate, căci Istoria nu iartă pe nimeni. Tocmai de aceea avem nevoie de o aducere – aminte, de memoria marilor nume și de moștenirea exemplelor înaintașilor noștri. Ce rămâne în urma lor nu este textul gravat pe aceste monumente și cruci, ci cum au reușit să își transmită, în timp, faptele de eroism care sunt parte din viața noastră. Fără sacrificiul lor, istoria s-ar fi scris altfel.

Patrie, popor, națiune. Nu sunt vorbe goale care se rostesc de câteva ori pe an, de fațadă și pentru fală vremelnică: sunt cuvinte care ne responsabilizează în îndeplinirea îndatoririlor noastre publice!

Nu este ușor să vorbim despre eroi, pentru că a fi erou nu este deloc ușor: este nevoie de caracter, de sobrietate, de sinceritate. Eroul nu dorește să îi depășească pe ceilalți cu toate costurile, ci să îi ajute pe ceilalți cu toate costurile. Eroul nu poate separa pacea de libertate, pentru că nimeni nu poate avea pace fără libertate.

Ne-am adunat aici să îi amintim pe Eroii Neamului, vrednici de cinste și doresc să închei prin cuvintele lui Nicolae Titulescu: „Ceea ce îi caracterizează mai înainte de toate pe români este dragostea lor arzătoare de țară, credința lor nestrămutată în destinul care îi așteaptă, îndărătnicia lor la orice tranzacție atunci când este vorba de interesul național.“

Glorie veșnică Eroilor Neamului!

 

Valentin BARBU

Prefectul județului Călărași