Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a participat la lucrările proiectului “Singur acasă, învăț să-i cunosc pe cei din jur”

Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a participat marți, 7 iunie 2022, la prezentările elevilor de la Colegiul Național “Barbu Știrbei” Călărași și Colegiul Economic Călărași realizate în cadrul proiectul “Singur acasă, învăț să-i cunosc pe cei din jur”.

„V-am ascultat cu mare atenție și mă bucur foarte tare că am ajuns astăzi printre voi. „Spune-mi cu cine te asemeni, ca să îți spun cine ești”- este un proverb la care am reflectat și eu de multe ori, dar nu poate fi citit doar așa, într-un sens gol. Să știți că de multe ori, generațiile noastre privesc către voi, eu nu mă înscriu, dar trăiesc și eu în societate, cum trăiți și voi, în comunitatea noastră din Călărași, și aud: „Tinerii ăștia nu mai sunt cum eram noi odată, noi eram cei mai frumoși, cei mai deștepți. Ei nu mai fac”. Total fals. Lucrurile sunt în dinamică și e firesc să fie așa. Se schimbă generații, tehnologii. Tehnologia vine și cu plusuri dar și cu minusuri, din păcate. Voi sunteți în mijlocul lucrurilor, voi sunteți viitorul nostru, al societății în ansamblu, al țării. Noi trebuie să vă ajutăm să vă atingeți țelurile, țintele de care vorbiți. Nu puteți să le faceți singuri, dar împreună, cu experiența pe care noi o avem, puteți să le atingeți. Important este cât de tare credeți în atingerea acestor țeluri, cât de motivați și perseverenți sunteți.

Ați spus tot voi, aici: „Renunț la plăcerea imediată pentru a-mi atinge ținte, țeluri care mă vor consolida și în fața prietenilor și eu, ca membru al societății, voi deveni mai puternic. Asta trebuie să faceți, indiferent sub ce formă. Mulți dintre dumneavoastră, cei care sunteți astăzi în sală, vă doriți să mergeți în învățământul superior, poate nu chiar toți veți reuși.

Mare lucru că am venit, noi instituțiile statului, am luat contact cu voi, eu din partea Instituției Prefectului, alături de mai tinerii mei colegi, doamna Platon de la IPJ, domnul Prică de la Antidrog. Mi-aș dori sincer ca aceste instituții să fie mai implicate în viața voastră, iar voi, cu încredere, să apelați la noi. Dacă aveți orice problemă și noi putem să vă ajutăm, veniți la Instituția Prefectului, vă voi primi oricând eu și colegii mei.

 

 

 

 

Am văzut ca plusuri: independență, curaj, implicare, adaptare, empatie. Sincer, eu nu mă așteptăm să puneți problema la modul ăsta.

Părinții sunt plecați afară, e o tragedie, nu are decât minusuri, dar voi ați spus că putem interpreta și în alt mod, adică există și plusuri: independență, implicare și faptul că voi începeți să rezolvați niște lucruri.

Noi avem tendința să ținem copiii precum o cloșcă își ține puii, cât mai mult lângă ea. Nu face aia, nu poți aia. De multe ori transmiți neîncredere copilului.

La un moment dat, când inevitabil deveniți independenți și realizăm și noi ca părinți și voi, copii fiind, că nu reușiți să stați foarte bine pe picioarele voastre. Faptul că unora dintre dumneavoastră li s-a întâmplat lucrul acesta, părinții voștri au trebuit să plece în altă parte pentru a câștiga decent, v-a făcut să încercați să vă descurcați singuri, ceea ce nu e deloc rău. Dacă ne uităm la societatea americană, visul american pe care l-am trăit cu toții, sau o mare parte dintre noi, în liceu acesta era visul nostru. Nu e un model ideal de societate dar ei sunt foarte pragmatici, își împing copiii cât mai devreme în viață să încerce să rămână pe picioarele lor, să se descurce, să rezolve probleme. Sper ca încet, încet, societatea românească să meargă, până la un punct, în acea direcție. E bine să vă dăm independența cât mai curând posibil.

Ca minusuri ați spus voi: singurătate, abandon, lipsă de încredere în sine, lipsa de comunicare. Lipsa de comunicare, din păcate, nu se manifestă numai la copiii ai căror părinți sunt plecați, este o problemă mare, din punctul meu de vedere, lipsa de comunicare de orice fel și la orice nivel.

Voi sunteți tot ce poate avea societatea românească mai bun. Luând contact cu voi, instituțiile statului se pot revitaliza, vor putea ieși din rutină ajutându-vă.

Nu uitați, cei mai buni prieteni ai voștri, pe viață, sunt părinții!”- Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu.