Ședinta pe luna septembrie 2024 a Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului Județul Călărași

Asigurarea unor relații de parteneriat social între administrație și instituțiile publice deconcentrate, discutarea unor situații existente și prezentarea diverselor rapoarte sunt premisele întrunirii Comisie de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului Județul Călărași.

Joi, 19 septembrie 2024, în ședință ordinară membrii CDS au dezbătut subiecte de interes, cu precădere din sfera socială.

Casa de Asigurări de Sănătate a prezentat un material privind procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive dar și noutăți legislative în interesul asiguraților, adresabilitatea la servicii corecte calitativ la nivelul furnizorilor de servicii.

Potrivit CAS Călărași principala noutate a modificărilor și completărilor Contractului-cadru intrate în vigoare începând cu data de 01.07.2024 a fost introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate pe principalele domenii de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv, cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravide HIV/SIDA. Întrucât în derularea și succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenței medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. Acestea sunt servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilirea planului de intervenție psihologică.

De asemenea, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Călărași au adus în atenția celor prezenți un material cu privire la formarea profesională a adulților în agricultură, tipuri de cursuri derulate și importanța acestora.

În prezent, DAJ Călărași organizează cursuri în următoarele meserii: lucrător calificat în culturi de câmp și legumicultură, apicultor, combanier agricol, lucrător calificat în creșterea animalelor, pescar în ape interioare și de coastă, tractorist agricol.

Cursurile se derulează pe o perioadă de 3 luni, cu un număr de 360 de ore din care 120 de ore de teorie și 260 de ore de practică. În anul 2023 au fost calificate un număr de 168 de persoane.

Potrivit DAJ Călărași importanța acestor cursuri este dată de necesitatea susținerii lor pentru a accesa fonduri europene, pentru a achiziționa terenuri agricole precum și pentru obținerea permisului de pescuit.

Prefectul județului Călărași, Valentin Dumitru Deculescu, a propus pentru ședința din luna octombrie următoarele teme:

-CJP: Evoluția numărului de pensionari la nivelul județului Călărași, pe categorii de pensii, în perioada ianuarie-august 2024

-AJPIS:Acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând din martie 1945.