Cu privire la acțiunile ce se impun vizavi de gestionarea eficientă a situațiilor de urgență generate de situația hidrometeorologică pe Dunăre, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întrunit luni, 23 septembrie 2024, au aprobat Hotărărea 22 ce stipulează măsurile urgente ce vor fi întreprinse de îndată.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Călărași va monitoriza permanent situația hidrometeorologică pe Dunăre și va continua intervenția în punctele critice identificate și anume:
-în zona Baital UAT Borcea – incinta îndiguită Borcea de Sus, km 48+000 – 49+500
-zona UAT Ciocănești, km 393+400-394+500 Dunăre.
De asemenea, hotărârea prevede ca în situația unor debite mari care pun în pericol stațiile plutitoare ale ANIF Călărași, aflate la
-km 443 Dunăre (Chirnogi)
-km 414 (Spanțov)
-km 86 (Modelu)
-km 338 Dunăre (zona Iezeru-Borcea),
AFDJ prin Agenția Căi Navigabile Călărași și Secția Căi Navigabile Giurgiu vor asigura, cu ajutorul navelor din dotare, deblocarea plutitorilor staționați de eventualele materiale aduse de viitură.
Potrivit diagnozei realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor ( valabilă pentru perioada 23-29 septembrie 2024) cel mai ridicat nivel al Dunării pe teritoriul județului nostru se va înregistra pe data de 29 septembrie 2024 când nivelul va atinge 178 de cm – zona Călărași, respectiv 228 cm – zona Oltenița, cu un debit de 5510 mc/s la Călărași și 5850 mc/s la Oltenița, prima fază de apărare fiind la 460 de cm și la un debit de 9940 mc/s (în incinta Unirea-Jegălia-Gâldău).
Pentru restul incintelor, județul Călărași ar putea intra în prima faza de apărare numai dacă debitul ar depăși 10.000 mc/s și un nivel de peste 500 cm, ceea ce nu preconizează, în acest moment, datele hidrologice.
Pentru a face verificări în teren, imediat după ședința CJSU, prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, împreună cu inspectorul-șef al ISU Călărași, Adrian Paduraru a efectuat o vizită în teren pe digul de la Ciocănești, în zona identificată ca fiind una critică.
„Monitorizăm, în permenență, toate punctele critice. Verificăm constant situația în teren și păstrăm legătura cu instituțiile responsabile cu consolidarea si verificarea digurilor. Discuții constante am și cu Ministerul Mediului, Mircea Fechet, care se preocupă de toate zonele riverane Dunării Suntem pregătiți și facem tot ceea ce ține de noi, ca administrație, pentru ca situația să fie sub control – Prefect, Valentin Deculescu