COMUNICAT DE PRESĂ

Luni, 10 iulie 2023, au început controalele în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor, de stat sau private, din județul Călărași. Echipele mixte sunt formate din reprezentanți ai următoarelor instituții:
-Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași
-Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Călărași
-Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași
-Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Călărași
-Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași
-Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași
-Inspectoratul Județean de Poliție Călărași
În primele trei zile de control au fost verificate 20 de centre, 15 centre publice și 5 centre private. În urma controalelor au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 224.000 lei. Într-unul dintre centrele private, depistat de echipele de control că funcționa fără licență, a fost luată măsura sistării admiterii beneficiarilor în serviciul social, până la obținerea licenței de funcționare provizorie.
Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, se întâlnește zilnic, în ședință de lucru, cu șefii instituțiilor care efectuează aceste controale pentru a discuta punctual despre fiecare unitate verificată. Acesta le-a solicitat membrilor comisiilor mixte de control, cât și șefilor de instituții, ca aceste controale să respecte legislația în vigoare, iar în privința oricărei situații depistate să fie responsabili, echilibrați și nepărtinitori, astfel încât la final să existe o radiografie reală a tuturor centrelor care funcționează pe teritoriul județului Călărași.
Controalele se derulează în perioada 10 -16 iulie 2023, urmând ca aceste verificări să se desfășoare lunar, astfel încât deficiențele să nu fie constatate ad-hoc, ci descoperite și remediate la timp.