Comunicat de presă – La nivelul județului Călărași, 86 de producători au fost declarați eligibili pentru a beneficia de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații projetate

Prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, a prezidat joi, 25 iulie 2024, ședința lunară a Colegiului Prefectural. Conform ordinii de zi, au fost discutate două materiale, Stadiul Programului de Formare Profesională în primul semestru al anului 2024 și Programele de susținere financiară a fermierilor și ajutoarele de minimis derulate prin Direcția pentru Agricultură Județeană în anul 2024, materiale fiind realizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași și Direcția pentru Agricultură Județeană Călărași.

Prin Planul Judeţean de Formare Profesională pentru anul 2024, semestrul I, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi-a propus organizarea a 22 de cursuri de formare profesională, 21 de programe finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj și un program finanțat din FSE. Numărul total al participanţilor la programele de formare profesională, în perioada 1ianuarie – 30 iunie 2024, fost de 207 persoane.

Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană Călărași, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații projetate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucranei, s-au înscris un număr de 88 de beneficiari, în urma verificărilor din teren au fost declarați eligibili 86 de producători. Pentru cultura de usturoi au depus cereri 7 producători, iar în urma verificărilor 6 au fost eligibili.

O altă schemă de ajutor de stat a fost cea prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 14/2024 privind compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol. La nivelul județului Călărași, numărul de beneficiari conform OUG  nr.14/2024 a fost de 206 apicultori, valoarea totală acordată fiind de 351.480 de lei.

De asemenea, în conformitate cu Legea nr. 227/2018, au fost fost încheiate 2 contracte de finanțare cu doi agenți economici din domeniul avicol, prin care se acordă asistență financiară nerambursabilă pentru susținerea activității de reproducție, incubație și creștere în sectorul avicol.