COMUNICAT DE PRESĂ: Rezultatele obţinute în urma acțiunilor desfășurate de către structurile MAI pe timpul minivacanţei de Crăciun

În perioada 23-26 decembrie 2023, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite.

În ultimele 4 zile, echipajele profesioniste de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost solicitate să intervină la 103 misiuni. Din numărul total de intervenții, 90 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea prim ajutorului și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor și pentru intervenţia la un accident rutier produs în localitatea Olteniţa. În urma producerii accidentului rutier, pompierii militari din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu o autospecială de descarcerare şi cu un echipaj de prim ajutor SMURD pentru salvarea a două persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, echipajele profesioniste din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost solicitate să intervină cu autospeciale de stingere cu apă şi spumă, pentru lichidarea a şase incendii.

Poliţiştii de frontieră de pe raza judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, au dispus măsuri de fluidizare a traficului prin punctele de trecere a frontierei Călăraşi şi Olteniţa, precum şi de întărire a dispozitivului de supraveghere şi control la frontierea de stat, fără a se înregistra evenimente deosebite. Astfel, în perioada de referinţă, au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieşire, peste 327 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 254 de mijloace de transport. În data de 26.12.2023 , ora 12.30 în dreptul km.flv. 374,5( zona bac Chiciu), mal stang, pe teritoriul Romaniei, a fost descoperita o persoană de sex masculin în vârstă de 79 ani, de cetatenie bulgară, fără a avea documente de identitate asupra sa. Cetăţeanul bulgar a fost predat autoritatilor de frontieră bulgare la data de 26.12.2023, ora 18.30. În acest caz s-a intocmit lucrare penala pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat.

Efective  mărite din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au acționat pentru menținerea unui climat de ordine publică în zona de competență. În perioada de referință nu au fost înregistrate incidente majore la nivelul județului nostru. Pe timpul misiunilor executate, au fost aplicate un număr de 26 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1 avertisment scris și 25 de amenzi în valoare totală de 9.000 de lei, majoritatea pentru fapte prevăzute de Legea 61/1991, în vederea sancționării faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. De asemenea, au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni, una pentru comercializarea fără documente legale a peștelui, alte 2 pentru utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, în total fiind confiscate 60 de kg. de pește.

În cadrul acțiunilor pentru siguranța comunității din acest weekend, peste 500 de polițiști au acționat, la nivelul județului Călărași, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice. Polițiștii au intervenit la 262 de evenimente sesizate prin S.N.U.A.U. 112 și au organizat 44 de acțiuni. Ca urmare a activităților desfășurate, polițiștii au constatat 90 de infracțiuni și au prins în flagrant 13 persoane. Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 390 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 221.000 de lei. Polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind constatate 8 infracțiuni la regimul rutier. Au fost reținute 33 de permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

În perioada Sărbătorii Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național. De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă. Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Națională Antidrog.

BIROUL DE PRESĂ