Comunicat de presă – ZIUA PAȘAPORTULUI ROMÂNESC

De la scrisori redactate manual la documente de călătorie ce stochează date biometrice, pașaportul constituie unul dintre cele mai circulate documente la nivel internațional, purtând în paginile sale istoria civilizațiilor trecute și prezente.

Ca în fiecare an, pe 19 martie se celebrează ZIUA PAȘAPORTULUI ROMÂNESC!

”În contextul vremurilor actuale, structurile de pașapoarte s-au adaptat instrumentelor digitale, astfel că cetățenii se pot programa online pentru obținerea documentului de călătorie. Eliberarea pașaportului electronic românesc a devenit mai simplă și mai rapidă, datorită facilităților de programare online și de plată electronică, astfel, se poate intra în posesia acestuia într-un termen foarte scurt.

Cu prilejul Zilei Pașaportului Românesc felicit colectivul Serviciului Public de Pașapoarte din cadrul Instituției Prefectului Călărași pentru profesionalismul de care dau dovadă în relația cu cetățenii. La mulți ani pașaportului românesc!” – Prefect Valentin Barbu.

Începând cu data de 19 martie 2024 a devenit operațional serviciului de notificare prin SMS pentru cetățenii cărora urmează să le expire pașaportul.

În cadrul eforturilor de digitalizare a interacțiunii cetățenilor cu Instituția Prefectului Județul Călărași, conștientizăm faptul că timpul este o resursă prețioasă sens în care, una dintre priorități rămâne aceea de a face procesul de obținere a pașaportului mai accesibil și mai facil pentru cetățeni.

Începând cu data de 19 martie 2024, Direcția Generală de Pașapoarte, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale Comunicații și Tehnologia Informației, introduce un nou serviciu de notificare prin SMS (la numărul de telefon mobil valabil doar în rețelele naționale), care se va adresa cetățenilor care dețin documente de călătorie valabile ce urmează să expire în următoarele 6 luni, aspect ce va permite cetățenilor să își planifice eficient obținerea documentului de călătorie.

Furnizarea acestui serviciu vine în sprijinul cetățenilor, în vederea evitării situațiilor neplăcute care ar putea duce la anularea unei călătorii, oferindu-le acestora posibilitatea efectuării unei programări începând cu ziua curentă pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Astfel, cetățenii vor putea realiza o programare în funcție de volumul și dinamica solicitărilor de pașapoarte înregistrate în timp real. Pentru ca timpul de așteptare la ghișeu să fie zero, se recomandă cetățenilor să se programeze pentru obținerea pașaportului românesc pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte.