Structurile terioriale ale Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite. Miercuri, 29 noiembrie, la ora 15.00, la sediul Instituției Prefectului- județul Călărași, au avut loc declarații de presă cu privire la măsurile ce vor fi implementate, la nivelul județului Călărași, pentru ca cetățenii să petreacă aceste zile libere în siguranță, fără evenimente nedorite.
Măsuri și recomandări din partea polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și reprezentanților CPECA, pentru perioada 30 noiembrie- 3 decembrie:
În perioada 30 noiembrie – 03 decembrie a.c., zilnic, peste 100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor fi în teren, la datorie, pe raza întregului județ, unde vor acționa pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru descurajarea și combaterea activităților care pot pune în pericol viața cetățenilor. Acțiunile vor fi organizate în sistem integrat, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice. Polițiștii vor fi pregătiți să intervină ori de câte ori vor fi solicitați de către cetățeni sau în cazul în care vor constata încălcări ale normelor legale în vigoare.
Totodată, în contextul în care se anticipează un trafic intens, polițiștii de la rutieră vor acționa pentru siguranţa traficului rutier şi pentru reducerea victimizării cetăţenilor prin implicarea în accidente de circulaţie. Polițiștii rutieri vor fi sprijiniți de efective de la ordine publică, iar în cadrul activităților desfășurate vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
De asemenea, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi desfăşoară activităţi menite să asigure protecţia şi siguranţa cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea afecta viaţa şi bunurile comunităţii. La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri militari cu 30 mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse în medii ostile vieții. Urgenţele medicale vor fi asigurate, zilnic, în sistem integrat prin intermediul echipajelor SMURD şi al echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care vor asigura primul ajutor medical calificat.
În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Numai în ultimele trei săptămâni, inspectorii de prevenire au desfășurat mai multe acțiuni de control inopinat la operatori economici din localităţile judeţului nostru. Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.
Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!
Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași și-au adaptat misiunile în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum și pentru întărirea dispozitivului de supraveghere și control la frontiera de stat, astfel încât să se asigure un control eficient si operativ. Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii de frontieră vor acționa în vederea asigurării oridinii și siguranței publice în zona de competență, precum și pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere. În prezent, în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, traficul autovehiculelor şi persoanelor se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi mari de aşteptare, iar dacă situația o impune vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere a frontierei.
Cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă li se recomandă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate. De asemenea, participanţii la trafic pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizate valorile medii ale timpului de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.
În perioada 30 noiembrie- 3 decembrie 2023, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași va intensifica măsurile de ordine și siguranță publică și va suplimenta dispozitivele de jandarmerie care vor acționa în zonele unde există posibilitatea să se constituie aglomerări de persoane. Jandarmii călărășeni vor asigura măsuri de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public cu ocazia manifestărilor religioase, comemorative și cultural-artistice, prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Zilei Naționale a României. Vor avea în atenție cu precădere zonele și traseele unde, de obicei, în astfel de perioade ale anului, ne așteptăm la un flux mai mare de oameni. Jandarmii călărășeni recomandă participanților la manifestări să acorde o atenție sporită bunurilor personale, să respecte indicațiile forțelor de ordine și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în dispozitiv în situația în care este necesară intervenția acestora.
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Călărași recomandă tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament. De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.
În situația în care sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, solicitați sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliție sau apelați la numărul pentru apeluri de urgență – 112!.
La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!
La mulți ani, România!
BIROUL DE PRESĂ