Măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul Sărbătorilor Pascale Ortodoxe

În fiecare zi, structurile terioriale ale Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, toate aceste acțiuni sunt intensificate însă în preajma sărbătorilor.

Joi, 13 aprilie, la ora 13.00, la sediul Instituției Prefectului- județul Călărași, au avut loc declarații de presă  cu privire la măsurile ce  vor fi  implementate, la nivelul județului Călărași, pentru ca cetățenii să petreacă  Sărbătorile Pascale în siguranță.

Măsuri și recomandări din partea polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și reprezentanților CPECA, pentru perioada imediat următoare:

 

* * *

În perioada 14-17 aprilie a.c., zilnic, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor fi în stradă și vor acţiona pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor și salvarea de vieți.

Prin măsurile de ordine dispuse pentru această perioadă, se urmăreşte asigurarea unei intervenţii rapide şi eficiente ori de câte ori este sesizat un incident sau atunci când situaţia impune. Precizăm că în Noaptea de Înviere vor fi intensificate activităţile de patrulare, obiectivul principal al polițiștilor fiind siguranța cetățenilor. Polițiștii rutieri vor acţiona cu mijloacele tehnice din dotare pentru supravegherea traficului rutier pe drumurile publice din județ, cu scopul de a preveni și combate principalele cauze generatoare de accidente rutiere. Totodată, pentru prevenirea manifestărilor antisociale, a infracţiunilor cu violenţă şi  furturilor, o atenţie deosebită este acordată locurilor cu afluenţă de public, unde urmează a se desfăşura slujbe religioase, activităţi cultural-artistice, zone de agrement, dar şi pieţe şi târguri.

De asemenea, în această perioadă, vor fi organizate acțiuni comune pentru combaterea activităților de comerț ilicit.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, iar structurile de poliţie transporturi vor asigura măsurile de ordine publică, în trenurile de călători, stațiile și triajele de cale ferată.

În caz de urgență sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, sesizați cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă.

* * *

Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi desfăşoară în aceste zile mai multe activităţi menite să asigure protecţia şi siguranţa cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea afecta viaţa şi bunurile comunităţii.

La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri cu 35 mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse în medii ostile vieții. Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare. Premergător acestor sărbători, personalul ISU efectuează controale tematice, la lăcașurile de cult din județul Călărași, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși, precum şi informări preventive în vederea adoptării unui comportament corespunzător în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Personalul ISU Călăraşi are în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase. I.S.U. Călărași recomandă cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a incendiilor, iar pentru evitarea producerii unor incidente sau alte evenimente nedorite este necesară respectarea următoarelor reguli:

*Accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;

*Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție;

*Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor materiale textile.

*În nicio situație, nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate, şi de asemenea, nu le lăsați la îndemâna copiilor;

*Este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, manifestați un comportament preventiv și accesați sursele oficiale de informare!

Fiți prevăzători și consultați măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea situațiilor de urgență! Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU.

* * *

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la nivelul Poliției de Frontieră Române, continuă măsurile dispuse în săptămâna precedentă, referitoare la întărirea dispozitivului de supraveghere și control la frontiera de stat. Polițiștii de frontieră alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor acționa în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică.  În prezent, în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, traficul autovehiculelor şi persoanelor se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi mari de aşteptare, iar dacă situația o impune vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în țară până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere.

Reprezentanții Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin, în vederea dispunerii unor măsuri comune. Recomandăm  cetățenilor români și străini care doresc să tranziteze frontiera națională în această perioadă, să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional. Reamintim faptul că, pe site-ul Poliției de Frontieră Române este disponibilă atât aplicația Trafic on-line, care prezintă media timpilor de așteptare în punctele rutiere, precum și numărul unic de informare 021.9590, care funcționează în regim permanent.

* * *

În perioada 14 – 17 aprilie, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, jandarmii călărășeni vor fi la datorie și vor desfășura misiuni specifice în zona de competență, pe linia menținerii unui climat de siguranță pentru cetățeni precum și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Astfel, premergător și pe timpul oficierii slujbelor religioase ocazionate de Denia Prohodului și Învierea Domnului,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Constanța, vor asigura măsuri specifice de ordine și siguranță publică și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în zona a 14 lăcașe de cult din municipiile Călărași și Oltenița precum și în localitățile din județ.

Totodată, luni, 17 aprilie, în cadrul manifestărilor religioase pascale, jandarmii vor veghea la liniștea publică în zona Catedralei ,,Sfânta Mare Muceniță Anastasia” din municipiul Călărași, unde slujba religioasă va fi oficiată de către Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Vincențiu.

De asemenea, în această perioadă vor fi constituite rezerve de intervenție pregătite să ia măsurile necesare, în cel mai scurt timp, dacă situația operativă o va impune.

Pentru evitarea evenimentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure liniştea publică, Jandarmeria Călăraşi recomandă cetăţenilor care vor participa la aceste manifestări, să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) şi să se evite, pe cât posibil, să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia persoanelor cu intenţii dubioase.

Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea serviciului unic de urgenţă ”112”.

* * *

În perioada Sfintelor Sărbători Pascale, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Călărași vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, pentru persoanele care se vor afla în zonele de agrement,  în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber sau persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice. De asemenea, au fost derulate activități de informare și conștientizare a riscurilor consumului de droguri în centrele de protecție ale DGASPC, pentru copiii instituționalizați.

În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă pentru că orice conflict minor poate escalada.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea/neobservarea unor indicatoare/marcaje rutiere.

Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri. Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează. Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE” la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

 

Instituția Prefectului împreună cu structurile  județene ale Ministerulului Afacerilor Interne vă urează Sărbători Pascale în liniște și siguranță!