MĂSURILE DISPUSE PENTRU ASIGURAREA ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE, ÎN CONTEXTUL MINIVACANȚEI DE 1 IUNIE ȘI RUSALII

Miercuri, 31 mai 2023, la ora 14.00, la sediul  Inspectoratului Judetean de Jandarmi Călărași, au avut loc declarații de presă cu privire la măsurile de ordine și siguranță publică ce se vor lua, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în contextul minivacanței  prilejuită de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului și sărbătorirea praznicului creștin, cunoscut de credincioși ca  Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh.

Aproximativ 100 de polițiști vor acționa în teren pe toată durata minivacanței. Principalul obiectiv al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în perioada 1 – 5 iunie a.c., este acela de a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât cetățenii să fie în siguranță. În teren vor fi polițiști de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, iar în cazul unor situații deosebite, luptătorii de la acțiuni speciale sunt pregătiți să intervină. Polițiștii de la ordine publică vor preveni și combate faptele antisociale. Polițiștii rutieri se vor afla în teren pentru a fluidiza traficul rutier pe principalele drumuri naționale și județene, iar pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudini prudente în trafic, vor acționa cu aparate radar în întreg județul. Polițiștii recomandă tuturor cetățenilor să adopte o conduită preventivă și să respecte indicațiile și măsurile legale ce au ca scop protejarea sănătății, vieții și a bunurilor. De asemenea, să circule prudent și să nu conducă dacă au consumat băuturi alcoolice, polițiștii vor acționa în teren pentru depistarea celor care conduc sub influența alcoolului sau substanțelor interzise. Înainte de a pleca la drum, oamenii legii recomandă șoferilor să se intereseze de situația traseului pe care urmează să se deplaseze. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite pe secțiunea Infotrafic a site-ului oficial al Poliției Române.

La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri cu 30 de  mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse din medii ostile vieții.

Având în vedere că, în minivacanța de Rusalii, mulți dintre călărăşeni vor alege să-și petreacă timpul liber cu precădere în zonele de agrement, pentru ca distracţia să nu fie tulburată de evenimente deosebite, cu urmări grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Ştirbei” al județului Călăraşi recomandă respectarea cu stricteţe a următoarelor reguli de apărare împotriva incendiilor:

-se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii şi lăsarea nesupravegheată a acestora;

-focul poate fi aprins doar în spaţii special amenajate şi indicate prin panouri avertizoare, iar la plecare trebuie stins;

-copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea focului;

-este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse;

-în spaţiile de agrement  nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, iar lăsarea lor nesupravegheată, este interzisă;

-la spaţiile de agrement, cetăţenii sunt obligaţi să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu;

-fumatul trebuie evitat în locurile în care acesta nu este permis sau în locurile care nu sunt amenajate corespunzător, cu scrumiere amplasate la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile.

Totodată, urgenţele medicale vor fi asigurate prin intermediul echipajelor  SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat.

Jandarmii  călărășeni vor fi și ei  la datorie, astfel încât cetățenii să petreacă în siguranță  această minivacanță.  Zilnic, echipajele de jandarmi vor acționa pentru intensificarea măsurilor de ordine și vor desfășura acțiuni cu precădere în zonele și arterele intens circulate, urmărind descurajarea persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică sau comit alte fapte antisociale. Joi, 1 iunie,  aceștia asigură măsurile de ordine și liniște publică pe timpul activităților desfășurate în contextul sărbătorii „Ziua Internațională a Copilului” în Parcul Dumbrava din municipiul Călărași și în Parcul Mare din municipiul Oltenița. Totodată, spre bucuria micilor sărbătoriți, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași participă la evenimentul organizat în cinstea copiilor, în parcul Dumbrava, unde cadrele militare vor prezenta tehnica militară din dotare, iar nu în ultimul rând, spre încântarea copiilor, va fi prezent și jandarmul canin, Agav.

În zilele de 4 și 5 iunie, în contextul sărbătoririi  Rusaliilor ortodoxe, I.J.J. Călărași va acorda o atenție deosebită lăcașurilor de cult la care sunt semnalate participări semnificative de enoriași, prin acțiuni de patrulare, astfel încât să fie asigurată intervenția punctuală în cazul apariției unor situații nedorite.

Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii de frontieră vor acționa în vederea asigurării oridinii și siguranței publice în zona de competență, precum și pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere. În această perioadă se va menține permanent legătura cu autoritățile de frontieră din statul vecin, în vederea dispunerii unor măsuri comune. Polițiștii  de frontieră recomandă  persoanelor care doresc să tranziteze frontiera națională verificarea valabilității documentelor de călătorie, precum și pregătirea din timp a acestora în vederea efectuării formalităților controlului de frontieră cu operativitate. De asemenea, pentru evitarea aglomerărilor se recomandă utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internațional și consultarea situației traficului prin aplicația Trafic Online disponibilă pe www.politiadefrontiera.ro.

De asemeneea, în perioada acestei minivacanțe, specialiştii Centrului de Prevenire,  Evaluare și  Consiliere  Antidrog Călărași vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Astfel, au realizate în localitățile Răzvani, Plătărești, Oltenița activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate adresate cadrelor didactice, alături de asociația parteneră Alege să trăiești o activitate dedicată Zilei Mondiale fără Tutun în municipiul Călărași, iar pentru Ziua Internațională a Copilului  aceștia vor participa alături de colegii polițiști și jandarmi la activitatea dedicată celor mici în Parcul Dumbrava. Specialiștii CPECA  reamintesc faptul că drogurile acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.

Nu uitați! Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela

Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

 

Vă dorim o minivacanță liniștită și în siguranță!