COMUNICAT DE PRESĂ – Măsurile dispuse și acțiunile pe care le vor desfășura structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne în perioada 12-15 august 2023

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Călărași sunt pregătite să acționeze pentru a păstra ordinea și liniștea publică pe parcursul minivacanței din perioada 12-15 august 2023, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului.
Joi, 10 august 2023, purtătorii de cuvânt ai structurilor MAI, din județul Călărași, au susținut declarații de presă în cadrul cărora au prezentat măsurile dispuse și acțiunile pe care le vor desfășura pentru ca aceste zile libere să fie liniștite, fără incidente nedorite.

În perioada 12 – 15 august 2023, peste 100 de pompieri se vor afla, zilnic, în dispozitiv pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Călărași. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere. Pompierii militari călărăşeni vor fi prezenţi în data de 15 august la Ziua Marinei, asigurând cu efective, autospeciale şi ambarcaţiuni buna desfăşurare a activităţilor organizate de autorităţile locale pe malul braţului Borcea.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al judeţului Călărași recomandă cetățenilor care aleg să meargă la picnic, în această minivacanță, să respecte următoarele reguli și măsuri preventive:
-faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale;
-nu aprindeţi focul în pădure;
-păstraţi lângă foc o rezervă de apă pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;
-nu lăsaţi copiii să se joace cu focul!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” al judeţului Călărași recomandă, de asemenea, cetățenilor care aleg să frecventeze locurile de agrement de pe malul apei să respecte următoarele reguli:
-Nu vă scăldaţi în zone neamenajate;
-Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi;
-Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate;
-Nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea;

În minivacanța prilejuită de Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului, poliţiştii se vor afla în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii oricăror evenimente negative.
Astfel, pentru a petrece în condiții de siguranță, fără a fi înregistrate evenimente negative, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost suplimentate efectivele de ordine și siguranță publică.
Totodată, în contextul în care la sfârșitul acestei săptămâni se anticipează un trafic intens, polițiștii de la rutieră vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor, fluidizarea şi controlul circulaţiei. Polițiștii rutieri vor fi sprijiniți de efective de la ordine publică, iar în cadrul activităților desfășurate vor folosi echipamente de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. Polițiștii reamintesc conducătorilor auto importanța respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, în vederea diminuării riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași s-au luat măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, creșterea siguranței participanților și pentru asigurarea intervențiilor în cazul solicitărilor imediate. Zilnic, echipajele de jandarmi vor acționa pentru intensificarea măsurilor de ordine și vor desfășura acțiuni cu precădere în zonele și arterele intens circulate, urmărind descurajarea persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică sau comit alte fapte antisociale. Festivalul Internațional de Folclor Hora Mare deschide seria evenimentelor, astfel că, în perioada 11-16 august, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările cultural-artistice care se vor desfășura pe terenul 2 al Complexului Sportiv “ Tineretului”.
Totodată, în zilele de 12 și 13 august, jandarmii asigură măsuri de ordine și liniște publică la Ziua comunei Grădiștea și la Zilele comunelor Borcea și Căscioarele. În ziua de 15 august, în contextul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, vor acorda o atenție deosebită lăcașurilor de cult la care sunt semnalate participări semnificative de enoriași, prin acțiuni de patrulare, astfel încât să fie asigurată intervenția punctuală în cazul apariției unor situații nedorite. De asemenea, jandarmii călărășeni vor fi prezenți și la evenimentele din Parcul Central, ocazionate de Ziua Marinei, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în vederea asigurării unui climat de ordine și sigurață publică. Pentru fluidizarea traficului, polițiștii de frontieră mențin permanent legătura cu autoritățile de frontieră din statul vecin, în vederea dispunerii unor măsuri comune. Persoanelor care doresc să tranziteze frontiera națională li se recomandă pregătirea din timp a documentelor de călătorie, precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară, în vederea scurtării timpului de control. De asemenea, pentru evitarea aglomerărilor se recomandă utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internațional și consultarea situației traficului prin aplicația Trafic Online disponibilă pe www.politiadefrontiera.ro.

În perioada acestei minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Activitățile vor avea loc atât în spațiile recreaționale, precum și la evenimentele cu public numeros care vor avea loc în acest interval.
Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași vă recomandă să petreceți în siguranță, să nu consumați alcool în exces, să nu acceptați băuturi sau alimente care pot conține diferite substanțe de la persoane necunoscute, și totodată să nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
De asemenea, CPECA Călărași vă reamintește că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic pentru Situații de Urgenţă!

„Dragi călărășeni, în această zi de mare sărbătoare, să ne reamintim cu toții de exemplul de iubire și blândețe al Maicii Domnului. Sărbătorirea acestei zile ne încurajează să fim mai buni, să ne ajutăm unii pe alții și să cultivăm respectul și armonia în comunitatea noastră. Vă transmit să aveți zile binecuvântate și inima plină de pace. Să ne bucurăm împreună de această zi sfântă, să ne amintim de valorile noastre spirituale și să fim recunoscători pentru tot ceea ce ne înconjoară”, transmite prefectul județului Călărași, Valentin Barbu.