Ziua Imnului Național al României

Mesajul prefectului județului Călărași, Valentin Barbu, cu ocazia Zilei Imnului Național al României:

“Astăzi, 29 iulie,  suntem împreună aici pentru a celebra și a onora unul dintre cele mai prețioase simboluri ale identității noastre naționale, Imnul Național. De-a lungul timpului, România a avut mai multe imnuri, dar din 1989, până în prezent, Imnul Național al țării noastre este “Deșteaptă-te române”, un imn plin de mândrie și patriotism, care ne reamintește de valorile și idealurile noastre ca națiune.

Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an pe 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată, oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Textul imnului a fost scris de către poetul Andrei Mureșanu, iar muzica a fost compusă de către Anton Pann.

În anul 1991, Imnul este consacrat prin Constituţie, iar în 1998, la iniţiativa Senatului României, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional.

Celebrând această zi ne solidarizăm ca popor și ne păstrăm legătura puternică cu trecutul nostru eroic. Imnul României exprimă spiritul și curajul poporului nostru, reflectând istoria și lupta noastră pentru libertate și independență.

Imnul ne reamintește că trebuie să fim uniți și că putem depăși orice obstacol atunci când ne unim forțele și acționăm ca o echipă.

Să avem încredere în națiunea noastră și să continuăm să promovăm valorile fundamentale: libertatea, demnitatea și egalitatea.

Închei acest discurs cu dorința că Imnul Național al României să fie mereu în inimile noastre și să ne amintească că suntem o națiune frumoasă și puternică. Să ne dedicăm energia și resursele pentru a face ca România să fie o țară în care fiecare cetățean să se simtă în siguranță, liber și împlinit.

La mulți ani, România! La mulți ani, Imnului Național al României!”