COMUNICAT DE PRESĂ- Rezultate controale GPL la 13.10.2023

Continuă controalele la agenții economici și instituțiile publice care depozitează, utilizează, distribuie, transportă și comercializează carburanți, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) și gaz natural comprimat (GNC).
Până la data de 13 octombrie 2023, s-au controlat 12 instituții publice și 160 de operatori economici. Ca urmare a verificărilor efectuate în teren de echipele de control s-a constatat că un număr de 11 agenți economici nu mai desfășoară activitate, fie pentru că și au întrerupt temporar activitatea, firma s-a desființat sau, între timp, s-au racordat la rețeua de alimentare cu gaze naturale.
Au fost constatate 476 de nereguli/deficiențe printre care:
– lipsă autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport – 40
– instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport amplasate ilegal – 25
– alte tipuri de deficiențe/disfuncționalități/nereguli constatate – 410
– a fost suspendată o autorizație a unui operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor.
Au fost aplicate 444 de sancțiuni, dintre care 331 de avertismente și 113 amenzi. A fost dispusă suspendarea activității pentru 14 agenți economici, iar pentru alți 8 agenți economici a fost dispusă închiderea activității.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate până în prezent este de 1.378.000 lei.
Operațiunile de control se desfășoară în intervalul 30 august 2023 – 31 octombrie 2023, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Călărași care centralizează toate datele comunicate de către comisiile mixte de control și întocmește zilnic rapoarte către Ministerul Afacerilor Interne.