Vizita ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, în județul Călărași

Instituția Prefectului Călărași a avut onoarea de a primi miercuri, 5 iulie 2023, vizita ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veştea.

Alături de prefectul județului Călărași, Valentin Barbu și de senatorul Ciprian Pandea, ministrul dezvoltării a avut o întâlnire constructivă cu toți reprezentanții administrației publice locale și județene, unde au fost punctate o serie de chestiuni legate de proiectele aflate în implementare sau cele viitoare.

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a fost însoțit de directori din cadrul ministerului pe care îl conduce, Alexandru Soare și Dragoș Buhociu, dar și de către directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela-Irina Pătrășcoiu.

”Sunt onorat să răspund invitației domnului prefect Barbu Valentin și mă bucur să fiu alături de colegul meu, Ciprian Pandea. Am venit însoțit de o parte din colegii mei din Ministerul Dezvoltării, de doamna Manuela Pătrășcoiu de la Compania Națională de Investiții, de asemenea, Soare Alexandru, director general în cadrul Ministerului Dezvoltării, care are în responsabilitate proiecte despre care vorbim, PNDL 1, PNDL 2, Anghel Saligny și Dragos Buhociu care se ocupă de PNRR. Din cadrul cabinetului propriu îl am pe Munteanu Sorin care este șeful de cabinet, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării și pe Manolache Mihai. La Călărași sunt multe proiecte care sunt într-un grad de implementare bun, celelalte sunt la început de drum. Suntem în etapa de contractare, permanent se cer clarificări. Este nevoie de a încărca pe platforma pe care o avem deschisă la nivelul ministerului o serie de solicitări, sperăm ca într-un timp, relativ scurt, să încheiem toate contractele la nivelul României. Pentru asta suntem prezenți în fiecare comunitate pentru a răspunde solicitărilor primarilor și pentru a veni în sprijinul lor. De asemenea, am avut ocazia să văd două obiective importante din municipiul Călărași care sunt derulate prin Compania Națională de Investiții. Este vorba de acest Palat al Culturii care m-a impresionat. Este o clădire care mă bucură că va fi redată comunității și sper ca prin intermediul acestui centru cultural să desfășurăm o serie de evenimente la nivelul județului Călărași. De asemenea, am văzut corpul nou de clădire, un corp care vine în sprijinul sistemului medical din județul Călărași, o clădire care era extrem de necesară ținând cont de faptul că cealaltă clădire avea o problemă. Noi, ca și minister, vom sta la dispoziția tuturor autorităților publice locale. Vreau să fim înțeleși că nu depinde totul de noi. Îi îndemn pe primari să fie perseverenți pentru că, până la urmă, administrația publică înseamnă asumarea proiectelor și în același timp perseverență pentru a aduce toate documentele necesare în așa fel încât să putem fi puși în situația de a trece la implementarea lor.” Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veştea.

”Avem marea plăcere să îl avem la Călărași pe domnul ministru Adrian-Ioan Veștea, pe care am avut onoarea să îl cunosc cu mulți ani în urmă, în postura de primar al municipiului Râșnov și mai apoi când era președinte al Consiliului Județean Brașov. Mă bucur că suntem printre primele județe pe care le vizitează. Pentru mine înseamnă că ușa Ministerului Dezvoltării este larg deschisă pentru județul Călărași, cât și pentru toate proiectele pe care le au depuse administrațiile locale. În programul de guvernare, la început, pe secțiunea Ministerului Dezvoltării, este o frază, printre altele, se enunță faptul că trebuie reduse decalajele de dezvoltare dintre județe. Aceasta este și principala noastră temă, principalul nostru crez. Important este ca toți cei care stăm, astăzi, la această masă, cu bună credință și fără ipocrizie, să facem tot ce ne stă în putință să dezvoltăm județul, nu să facem declarații într–un fel și să ne comportăm în cu totul alt fel. Spre ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple și investitorii importanți să nu mai fie trimiși în alte județe pentru că noi nu am avut disponibilitatea să-i acceptăm. Să stăm de vorbă și să punem cărțile pe masă, în așa fel încât să fie bine pentru toate comunitățile călărășene.” Prefectul Județului Călărași, Valentin Barbu

 ”Am preferat că domnul ministru să fie aici cu echipa tehnică. Nu am vrut să fie doar o vizită de curtoazie, ci să lămurim cât mai multe aspecte. Pot să vă spun din experiență că nu se ajunge greu la ușa domnului ministru însă, așa cum a precizat la începutul întâlnirii, programul nu prea îi permite să stea pe la minister, ceea ce este un lucru bun pentru administrația publică locală și implicit pentru România. Ne bucurăm că ne sunteți aproape.” Senator Ciprian Pandea

 ”Mă bucur că sunt astăzi la dumneavoastră. Sper să reușim prin CNI să soluționăm cât mai multe dintre proiectele dumneavoastră pentru dezvoltarea comunităților. La nivelul județului Călărași avem în implementare 46 de obiective cu o valoare de 387 mil. lei, printre care 12 cămine culturale, 6 baze sportive, 15 săli de sport, un spital, un centru administrativ. Am recepționat, în perioada 2015-2023, 15 obiective la nivelul județului Călărași și avem încă 200 de solicitări pe toate subprogramele pe care le putem implementa. Sperăm să reușim să finalizăm cât mai multe dintre solicitările dumneavoastră.” Directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela-Irina Pătrășcoiu.